Wodzionka z bratkartoflami Eli

4.5 (201 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wodzionka z bratkartoflami,to śląska zupa chlebowa z odsmażanymi ziemniakami.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - kromki czerstwego chleba: 2 sztuki
    - duży ząbek czosnku: 1 sztuka
    - smalec: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz świeżo mielony: 2 szczypty
    - maggi w płynie: 1 łyżka
    - wrzaca woda: 1 szklanka
    - kartofle-ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia: 6 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - smalec: 1 łyżka
    - szczypior cebulki dymki: 2 sztuki
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wodzionka z bratkartoflami eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kartofle pokroić w plastry,cebulę posiekać.Na patelni roztopić smalec,dodać cebulę i przesmażyć.Do cebuli dodać kartofle,oprószyć pieprzem i smażyć na złoto.Szczypior pokroić i dodać pod koniec smażenia.
  • 2. Chleb pokroić w kostkę i włożyć do talerza.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Do chleba dodać smalec,czosnek,zalać wrzątkiem.Wodzionkę doprawić solą,pieprzem i maggi.
    Bratkartofle podawać na osobnym talerzu.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować