Śląska wodzionka

  • wyświetlono: 6937 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najuboższa z zup... Woda okraszona smalcem, podana z czosnkiem i czerstwym chlebem. Ja proponuję wodzionkę na rosole... Smakiem przypomina zupę czosnkową.

aczp1
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

- bulion drobiowy: 500 mililitrów
- chleb tostowy (kromki): 2 sztuki
- czosnek: 2 ząbki
- boczek: 50 gramów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Śląska wodzionka

  • 1. Chleb tostowy opiekamy w tosterze. Bulion gotujemy, rozlewamy do miseczek, wkładamy chleb tostowy, pokrojony na plasterki czosnek i wysmażony na chrupko boczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bulion drobiowyboczekczosnekzupakuchnia polskaregionalne_dania
 

Komentarze

Podobne przepisy

Żur śląski

Dodane przez: Izabela77

Żur śląski

Tradycyjny żur śląski

Dodane przez: PolskaGotuje

Oberiba - czyli śląska zupa z kalarepy

Ta zupa to smak mojego dzieciństwa,...

image-2bmj0pr

Dodane przez: Bożena1960

Śląski żur żonaty

Polecam wam śląski żur żonaty po...

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska parzybroda na żeberkach

Zupa uwzględnioną na Liście Produktów...

Zupa z kalarepy

Dodane przez: Kaska

Zupa z kalarepy-śląska oberiba

Zupa jest pyszna polecam!

ŻUR ŚLĄSKI- ŻYNIATY

Dodane przez: Nie tylko pieprz i sól

ŻUR ŚLĄSKI - ŻYNIATY

Ten żur to wspomnienie mojego...