Włoskie pączusie zeppole

  • wyświetlono: 111 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przy okazji karnawału można popróbować pączków z różnych stron świata. Ja dziś próbowałam włoskie zeppole na serku ricotta ze skórką cytrynową.

AZgotuj
  • 4 porcje
  • 20min

Składniki

opakowanie sera ricotta
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z połówki cytryny
220 gram mąki (w tym 50 gram semoliny opcjonalnie)
2 łyżki cukru trzcinowego
3/4 litra oleju do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Włoskie pączusie zeppole

  • 1. Mąki przesiać przez sito, dodać resztę składników i wymieszać ze sobą na jednolite ciasto za pomocą łyżki. Rozgrzać olej. Za pomocą dłoni wyciskać małe kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Smażyć na złoto.
    Odsączyć na papierowym ręczniku.

    Lekko posypałam cukrem pudrem trzcinowym, ale najlepsze są obtaczane w cukrze kokosowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pączkiricottapączusiezeppolewłoskie pączusie

Komentarze

Podobne przepisy

Pączusie ptysiowe

Dodane przez: anita176

Pączusie ptysiowe na soku owocowym

Szybkie i bardzo smaczne ,idealne...

Włoskie babeczki Soffioni abruzzesi

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Włoskie babeczki Soffioni abruzzesi

Soffioni abruzzesi to włoskie babeczki...

pączki

Dodane przez: Anitka0804

Pączusie na serku homogenizowanym

Przepis jest dla tych którzy pragną...

image-09qvlxs

Dodane przez: natalia2004

mostaccioli-włoskie ciasteczka

Przepis mojej włoskiej ulubienicy...

pączki nadziane dżemem

Dodane przez: Bożena Z.

Domowe pączusie z dżemem mirabelkowym

niewielkie paczki nadziane duza...

Włoskie rurki z kremem.

Dodane przez: weronika63

Włoskie rurki z kremem

Włoskie rurki z kremem zrobionym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE