Włoskie pączusie zeppole

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Przy okazji karnawału można popróbować pączków z różnych stron świata. Ja dziś próbowałam włoskie zeppole na serku ricotta ze skórką cytrynową.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • opakowanie sera ricotta
    2 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    otarta skórka z połówki cytryny
    220 gram mąki (w tym 50 gram semoliny opcjonalnie)
    2 łyżki cukru trzcinowego
    3/4 litra oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Włoskie pączusie zeppole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać przez sito, dodać resztę składników i wymieszać ze sobą na jednolite ciasto za pomocą łyżki. Rozgrzać olej. Za pomocą dłoni wyciskać małe kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Smażyć na złoto.
    Odsączyć na papierowym ręczniku.

    Lekko posypałam cukrem pudrem trzcinowym, ale najlepsze są obtaczane w cukrze kokosowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować