Oto Zeppole, których nie może zabrakąć 19 marca w każdym Włoskim domu. W ten dzień imieniny obchodzi Giuseppe (Józef) i wszyscy tatusiowie świętują Dzień Ojca. Te słodkości tradycyjnie są smażone na głębokim oleju, ale jest i wersja z piekarnika. Obowiązkowo z kremem budyniowym i wiśniami.
4.5 (187 ocen)
Porady
W okresie karnawałowym polecam mniej dietetyczna wersję ;). Zeppole smażone. Rozgrzać olej (najlepiej arachidowy). Papier do pieczenia pokroić na kwadraty ok 12 x 12 cm. Wyciskać Zeppole (sposób i wielkość takie jak w przepisie) na tak przygotowane kwadraciki papieru, a następnie wkładać wraz z papierkiem do tłuszczu. W ten sposób ciasto zsunie się, a papierek można wyłowić i wyrzucić. Ostudzić i przekładać tak jak Zeppole pieczone w piekarniku. Wersja smażona jest bardzo dobra przekladana samym kremem budyniowym (bez dodatku ubitej śmietany). Jeśli zdecydujesz się na taką wersję pamiętaj, żeby przygotować krem budyniowy z ok. 2 porcji. Oczywiście i w tej wersji nie może zabraknąć na szczycie wisieńki ;)
Komentarze