WŁOSKIE PTYSIE na DZIEŃ OJCA (ZEPPOLE di S.GIUSEPPE)

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Oto Zeppole, których nie może zabrakąć 19 marca w każdym Włoskim domu. W ten dzień imieniny obchodzi Giuseppe (Józef) i wszyscy tatusiowie świętują Dzień Ojca. Te słodkości tradycyjnie są smażone na głębokim oleju, ale jest i wersja z piekarnika. Obowiązkowo z kremem budyniowym i wiśniami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto (la pasta choux),na ok 10-12sztuk:
    250 ml wody
    100g masła
    200g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    szczypta soli


    krem (la crema chantilly):
    300 ml mleka
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    laska winilii lub cukier waniliowy

    200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
    ok.1 łyżka cukru pudru

    do dekoracji:
    całe wiśnie w syropie lub alkoholu
    lub konfitura wiśniowa
    cukier puder



Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Włoskie ptysie na dzień ojca (zeppole di s.giuseppe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a99fhu 1. Przygotować krem budyniowy.
    Do dość dużego garnka wlać mleko. Przekroić wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzem noża wyciągnąć wszystkie nasionka i dodać do podgrzewającego sie mleka (do mleka dodać również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak). Doprowadzić mleko do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień.

    W misce ubić trzepaczką cukier z żóltkami (ja daje czasami całe jajka i wychodzi równie dobrze) do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczypte soli i połączyć z ubitymi z cukrem żółtkami.

    Z wcześniej podgrzanego mleka wyciągnąć sórkę z wanili i wlewać je do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.

    Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min.

    Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  • image-1o8v2d1 2. W międzyczasie przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do garnka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować. Zdjąć z ognia i natychmiast wsypać przesianą wcześniej mąkę, energicznie mieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Ponownie postawić garnek na gaz i ciągle mieszając gotować przez chwilkę. Masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Wystudzić.
    Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania kremowej konsystencji.

    Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dość dużą końcówką gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać okręgi o średnicy ok. 8 cm (od zewnętrznej krawędzi do wewnątrz). Zachować odstępy między „ptysiami”- rosną potczas pieczenia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 25-30 min. Do momentu, aż będą miały złotawy kolor. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika (szczególnie przez pierwsze 15 min.)!!! Upieczone Zeppole wystudzić.
  • 3. W międzyczasie należy dokończyć przygotowywanie kremu.
    Ubić na sztywno schłodzoną kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder (ilość wg uzniania).
    Ubitą śmietanę dodawać powoli do zimnego wcześniej przygotowanego kremu budyniowego i mieszać szpatułką.
    W ten oto sposób mieszając krem budyniowy z bitą śmietaną powstał krem chantilly
  • image-06l4t8t 4. Zimne Zeppole przekroić na pół. Krem nałożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i przekładać ptysie. Wycisnać trochę do rozkrojonego ptysia, a następnie przykryć pozostałą połówką i udekorować góre kremem. Posypać cukrem pudrem, a na szczyt ułożyć wisieńkę lub łyżeczkę mamolady. Palce lizać!!! Polecam
    Buon Appetito!

Porady

W okresie karnawałowym polecam mniej dietetyczna wersję ;). Zeppole smażone. Rozgrzać olej (najlepiej arachidowy). Papier do pieczenia pokroić na kwadraty ok 12 x 12 cm. Wyciskać Zeppole (sposób i wielkość takie jak w przepisie) na tak przygotowane kwadraciki papieru, a następnie wkładać wraz z papierkiem do tłuszczu. W ten sposób ciasto zsunie się, a papierek można wyłowić i wyrzucić. Ostudzić i przekładać tak jak Zeppole pieczone w piekarniku.   Wersja smażona jest bardzo dobra przekladana samym kremem budyniowym (bez dodatku ubitej śmietany). Jeśli zdecydujesz się na taką wersję pamiętaj, żeby przygotować krem budyniowy z ok. 2 porcji. Oczywiście i w tej wersji nie może zabraknąć na szczycie wisieńki ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować