Włoski torcik ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć szczelnie w folię i schować do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 . Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno oraz boki tortownicy.
Mleko zagotować z cukrami i margaryną. Wsypać ryż, zagotować i gotować na małym ogniu na płytce aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania wsypać rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Ser biały utrzeć z jajkami a następnie dodawać partiami zimną masę ryżową.
Na ciasto wylewamy masę ryżowo- jajeczną . Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski, które następnie układamy na nadzieniu.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze