Włoski torcik ryżowy

0 (0 ocen)

  • 3 min

Przepis znaleziony w starym zeszycie. Jest równie pyszny jak standardowy serowiec.

  • 3 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dkg mąki
    130 g margaryny
    150 g cukru
    2 jajka
    Mąka do podsypania


    Nadzienie:
    1 litr mleka
    250 g cukru
    1 cukier waniliowy
    40 g margaryny
    40 dkg ryżu
    10 dkg rodzynek
    1 opakowanie skórki pomarańczowej
    40 dkg zmielonego sera białego
    7 jajek


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Włoski torcik ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć szczelnie w folię i schować do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 . Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno oraz boki tortownicy.


    Mleko zagotować z cukrami i margaryną. Wsypać ryż, zagotować i gotować na małym ogniu na płytce aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania wsypać rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
    Ser biały utrzeć z jajkami a następnie dodawać partiami zimną masę ryżową.
    Na ciasto wylewamy masę ryżowo- jajeczną . Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski, które następnie układamy na nadzieniu.
    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować