To kolejny z moich pomysłów na wykorzystanie ryżu preparowanego do ciasta. A skoro sezon truskawkowy przed nami to padło na truskawki
Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
Blat
200 g białej czekolady
80 g ryżu preparowanego
60 g masła 82%
3 łyżki śmietanki 36%
bardzo mała szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Masa śmietanowa
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
100 ml gorącej wody
Frużelina truskawkowa
500 g świeżych truskawek
2/3 szkl.cukru
2 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody
100 ml zimnej wody
1 tortenguss do czerwonych owoców
Torcik ryżowy truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić na parze wraz z śmietanką, masłem i barwnikiem. Wymieszać z ryżem. Tortownicę owinąć folią spożywczą i wyłożyć na dno ryż z czekoladą. Odstawić do lodówki na ok 15 min aby blat stężał
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest już ubita dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blat z ryżu i czekolady
3.Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i razem z cukrem postawić na gazie. Kiedy truskawki puszczą sok gotować jeszcze ok 10 min często mieszając. Tortenguss rozpuścić w zimnej wodzie i dodać do truskawek. Gotować aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zdjąć z gazu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać z truskawkami. Odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą Frużeliną polać tort. Tort wstawić do lodówki, podawać kiedy wierzch się zetnie. SMACZNEGO!
Komentarze