Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
Blat
200 g białej czekolady
80 g ryżu preparowanego
60 g masła 82%
3 łyżki śmietanki 36%
bardzo mała szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Masa śmietanowa
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
100 ml gorącej wody
Frużelina truskawkowa
500 g świeżych truskawek
2/3 szkl.cukru
2 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody
100 ml zimnej wody
1 tortenguss do czerwonych owoców
Sposób przygotowania przepisu:
Torcik ryżowy truskawkowy
1.
Czekoladę rozpuścić na parze wraz z śmietanką, masłem i barwnikiem. Wymieszać z ryżem. Tortownicę owinąć folią spożywczą i wyłożyć na dno ryż z czekoladą. Odstawić do lodówki na ok 15 min aby blat stężał
2.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest już ubita dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blat z ryżu i czekolady
3.
Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i razem z cukrem postawić na gazie. Kiedy truskawki puszczą sok gotować jeszcze ok 10 min często mieszając. Tortenguss rozpuścić w zimnej wodzie i dodać do truskawek. Gotować aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zdjąć z gazu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać z truskawkami. Odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą Frużeliną polać tort. Tort wstawić do lodówki, podawać kiedy wierzch się zetnie. SMACZNEGO!
Porady
Tortenguss można zastąpić mąką ziemniaczaną.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze