Włoska polenta z sosem warzywnym

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakuje doskonale i przywodzi mi na myśl wakacje.

Składniki:

  • 2 szkl. kaszy kukurydzianej
    2 szkl. mleka
    2 łyżeczki masła
    2 łyżki oliwy
    25 dag mozzarelli
    przyprawy: pieprz, sól, bazylia, rozmaryn

    Sos:
    3 pomidory
    1/2 papryki
    cukinia
    4 pieczarki
    oliwa
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoska polenta z sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polenta: mozzarellę kroimy w plastry. Mleko gotujemy z łyżką oliwy i 4 szklankami wody. Mieszając, wsypujemy kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut, aż kasza zgęstnieje. Dodajemy masło i doprawiamy. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do natłuszczonego resztą oliwy naczynia żaroodpornego. Przykrywamy mozzarellą i po sypujemy bazylią i rozmarynem. Zapiekamy w temperaturze 180 °C, aż ser się roztopi i przyrumieni.
  • 2. Sos: pomidory sparzamy, obieramy i kroimy. Rozgotowujemy. Paprykę oraz cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorów i gotujemy do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do warzyw. Doprawiamy i mieszamy. Dusimy 5 minut. Polewamy polentę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować