WŁOSKA POLENTA z MIĘSEM MIELONYM i SOSEM POMIDOROWYM

  • wyświetlono: 704 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Polenta to popularne danie na północy Włoch. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przygotowuję się ją podobnie jak makarony z rozmaitymi sosami. Tym razem prezentuję ja w polskich barwach;) z klasycznym włoskim sosem ragù.

Maria da leccarsi le dita
  • 70min

Składniki

ok. 300 g kaszy kukurydzianej
woda (ilość wg instrukcji na opakowaniu)
2 duże łyżki masła
 
300g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera neciowego
0,7 l passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
sól
pieprz
bazylia
oliwa z oliwek 

tarty ser typu parmezna

Sposób przygotowania przepisu:

WŁOSKA POLENTA z MIĘSEM MIELONYM i SOSEM POMIDOROWYM

  • 1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, a nastepnie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać potartą na grubych oczkach marchewkę i porojony w kosteczkę seler naciowy - wszystko podsmażyć (ok. 5 min.), następnie dodać mięso, bazylię, doprawić solą i pieprzem dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i dusić przez kolejne 50 minut.
  • polenta2. W międzyczasie przygotowa polente. W dużym garnku zagotowa wodę (ok. 1 szklankę więcej niż podane w opisie na opakowaniu). Do wrzątku dodać sóli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ciągle mieszając (najlepiej frustą) do wrzącej wody dodawać kaszę. Gotować wg instrukcji na opakowaniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowana polenta musi mieć konsystencję gęstego budyniu (w razie potrzeby pod koniec gotowania dodć gorącą wodę).
    Do ugotowanej polenty dodać masło i dokładnie wymieszać..
  • polenta3. Do głebokiego talerza wlewać na przemian trochę sosu, trochę polenty. Posypać startym parmezanem i podawać. Buon Appetito!

Porady

W przepisie podaję, aby polentę przygotowa wg instrukcji na opakowaniu, ponieważ jest wiele rodzaju kaszy kukurydzianej (drobniejsza lub grubsza, ta ekspresowa, która gotuję się w 5 min i taka, którą należy gotować nawet godzinę). Do przepisu nadają się wszystkie rodzaje, kierujcie się wskazówkami na opakowaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkaszasezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamięso mielonekasza kukurydzianasos pomidorowypolentabez glutenudieta bezglutenowaragukuchnia woskapolenta po włosku

Komentarze

Podobne przepisy

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Dodane przez: Cukiereczek

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Uwielbiam wymyślać nowe potrawy....

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie pomidorowym

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie...

Gołąbki zrobione tak samo jak te...

krokiety

Dodane przez: agarybak76

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Najbardziej lubiane i najczęściej...

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem szpinakowym

Dodane przez: nataliaa92

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem szpinakowym

Pyszne, niecodzienne i szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.