Wiśniowe semifreddo

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty deser lodowy, nie przesłodzony. Z dodatkiem bezów które można zrobić jak zostaną nam białka.

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g śmietany kremówki 36 %
    2 jajka
    7 bezów
    60 g cukru pudru


    wiśnie:
    2 i 1/2 szklanki wiśni wydrylowanych
    1 łyżka cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Wiśniowe semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśnie z cukrem 1. Wiśnie przekładam do garnka dodaję cukier brązowy i na wolnym ogniu gotuję je aż się zredukują do postaci gęstego sosu. Ś
  • jajka z kremówką 2. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na parze. Następnie studzę je ubijając dalej. Trzy raz ubijałam na parze i zdejmowałam z garnka.Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam osobno.
  • do masy dodaję bezy 3. Śmietanę mieszam z jajami ale delikatnie, dodaję pokruszone bezy.
  • semifreddo przed mrożeniem 4. Foremkę użyłam pojemnika wykładam folią spożywczą i wylewam na spód część wiśni na to masę śmietanowo jajeczna, znowu wiśnie, i masa i na końcu wiśnie. Można łyżką przemieszać delikatnie w foremce. Wstawiam do lodówki na noc, przed podaniem wyjmuję 20 minut wcześniej. Polewam resztą sou wiśniowego który mi został.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować