Ciasto wiśniowe

5 (197 ocen)

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto w sam raz do popołudniowej kawki

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    2 śmietan-fiksy
    1 galaretka wiśniowa
    oraz
    słoik (730g) drylowanych wiśni
    3 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Ciasto wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka,ciągle ucierając dodajemy po trochu cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową o wymiarach40x24. Pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy kroimy w poprzek.
  • 2. 1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan-fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na jeden blat biszkopta. Zostawiamy trochę masy na wierzch. Chłodzimy.
  • 3. Wiśnie osączamy z zalewy na sicie. 1galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i wlewamy do soku z wiśni. Odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na masę śmietanową. Odstawiamy do stężenia na 10 minut do zamrażalnika. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • 4. Na wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową dodajemy osączone wiśnie. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wiśnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować