Semifreddo wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie pozbawione pestek włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku. Na tym etapie można trochę zmiksować blenderem. Wsypać połowę cukru (z podanej porcji). Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i kiedy cukier się rozpuści wlać mąkę. Zagotować.
2.Odłożyć ok 3 łyżek wiśni i wyłożyć na dnie formy. Małą formę - keksówkę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. Mleko zagotować, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Wlewać powoli jeszcze ciepłe mleko do żółtek stale ucierając. Mieszankę jajeczną połączyć z wiśniami. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać w wiśnie. Wylać masę do przygotowanej foremki. Wstawić do zamrażalnika na około 4godziny. Smacznego!
Komentarze