Semifreddo wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Intensywnie wiśniowy deser lodowy. Semifreddo oznacza na pół zmrożony, dlatego zaleca się go pozostawienie na ok 20 min w lodówce przed podaniem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200g wiśni
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    1 szklanka śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Semifreddo wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0otcdx6 1. Wiśnie pozbawione pestek włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku. Na tym etapie można trochę zmiksować blenderem. Wsypać połowę cukru (z podanej porcji). Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i kiedy cukier się rozpuści wlać mąkę. Zagotować.
  • image-1lkr3dp 2. Odłożyć ok 3 łyżek wiśni i wyłożyć na dnie formy. Małą formę - keksówkę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. Mleko zagotować, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Wlewać powoli jeszcze ciepłe mleko do żółtek stale ucierając. Mieszankę jajeczną połączyć z wiśniami. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać w wiśnie. Wylać masę do przygotowanej foremki. Wstawić do zamrażalnika na około 4godziny. Smacznego!

Porady

Przed podaniem wstawić do lodówki na 20-30min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować