Deser semifreddo

5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Deser którym chcę się z Wami podzielić robiłam po raz pierwszy i myślę że nie ostatni.
Przepis dostałam od mojej sąsiadki.
Wyszedł bardzo smaczny , w smaku przypominał lody, a maliny dodały mojemu deserowi pikanterii i pięknego wyglądu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śmietana 30 % 500 ml,
    jajka 2 szt,
    cukier 5 łyżek,
    cukier puder 2 łyżki,
    sól szczypta,
    dodatkowo;
    maliny około 500 g,
    bezy małe około 13 szt,
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Jajko

Deser semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser semifreddo 1. Białka oddzieliłam od żółtek, po czym żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę.
    W drugiej misce ubiłam na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
    Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubiłam na sztywno z cukrem pudrem.
    Masę jajeczną delikatnie połączyłam z pianą z białek oraz z ubitą śmietaną.
    Do całości dodałam pokruszone bezy oraz większą połowę malin.
    Masę przelałam do kek sówki i włożyłam do lodówki na kilka godzin.
    Po wyjęciu z lodówki deser udekorowałam pozostałymi malinami.

    Może nie wyszedł pięknie ale w smaku był przepyszny i na pewno będę wracać do przepisu.
    Czas przygotowania około 30 minut + czas chłodzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować