Wiśniacz na kruchym cieście z pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny wiśniacz, upieczony na kruchym cieście z wiśni z nalewek, z cynamonem i wiśniową pianką. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wiśnie z nalewek osączone 1 kg
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    cynamon 1 łyżeczka
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 2 szklanki
    mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
    margaryna Kasia 1 kostka
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy

    Pianka:

    białka z 4 jajek
    cukier pół szklanki
    kisiel wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Wiśniacz na kruchym cieście z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do osączonych wiśni dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować