Wiosenne ciasteczka twarogowe.

5 (7 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, bardzo szybkie i tanie wiosenne ciasteczka twarogowe. Jeśli lubisz szybkie przepisy, to ten przepis właśnie uśmiecha się do Ciebie!!! Takie ciacha przygotujesz dosłownie w kilka chwil, bez pomocy miksera, wystarczy łyżka, widelec i trzepaczka rózgowa, do dzieła!!! Ciasteczka znikają w locie ptaka, najlepsze jeszcze takie letnie. Mój synek wrócił ze szkoły i od razu wciągnął 3 takie ciacha… z obiadem było już gorzej… Polecam serdecznie ten przepis, wiosenne ciasteczka twarogowe będą idealne do kawy, ale i dla dzieci do szkoły do pudełka również.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jajko
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200 g twarogu w kostce półtłustego
    2 łyżki oleju
    180 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g dżemu lub marmolady - + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    kilka kropli ulubionego ekstraktu do ciast lub skórka otarta z cytryny lub pomarańczy - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Wiosenne ciasteczka twarogowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbij jajko, wsyp cukry, wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową do jasnej masy.
    Następnie wrzuć twaróg, rozgnieć go widelcem, wlej parę kropli ulubionego ekstraktu lub dodaj otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
    Całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było dużych grudek twarogu.
    Przesiej przez sitko połowę mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
    Wsyp resztę mąki z proszkiem i wyrób ręką gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki.
    Ciasto rozwałkuj na wałek i podziel go na 12 – 17 kawałków, w zależności od tego jakie duże ciacha chcesz uzyskać.
    Z każdego kawałka uformuj zgrabną kulkę, podczas formowania kulek, przykryj talerz folią spożywczą, żeby ciasto nie obsychało.
    Każdą z kulek delikatnie spłaszcz dłonią na taki placuszek grubości 3 mm, następnie natnij brzegi w 8 miejscach.
    Końce nacięć "płatków" delikatnie uszczypnij ze sobą palcami tworząc zgrabne "płatki kwiatka".
    Tak przygotowane ciacha układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na środku każdego ciastka zrób wgłębienie palcem lub końcem pałki.
    Środek ciastka wypełnij dżemem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.
    Blaszkę z ciasteczkami wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu 15 – 20 min. do zarumienienia.
    Jeszcze ciepłe możesz posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Porady

Ilość ciasteczek zależy od wielkości kulek, u mnie wyszło 12 większych ciasteczek, ale spokojnie możesz zrobić 17 mniejszych. Przepis krok po kroku na moim kanale Youtube: https://youtu.be/HxHyov-KoRY

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować