Ciasteczka twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej !!!
Do miękkiego masła wsypujemy cukier,szczyptę soli,oraz rozdrobniony widelcem twaróg,
2.wyrabiamy ręka do jednolitej masy,dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ręką ciasto.
3.Z gotowego ciasta odrywamy kawałki i formujemy w rękach kulki średnicy 2,5-3 cm,następnie delikatnie je spłaszczamy,
4.spód ciasteczka wkładamy do salaterki z cukrem,przekręcamy ciasteczkiem w prawo i w lewo,odwracamy cukrem do góry.
5.Do zrobienia wzorku na ciasteczkach jest nam potrzebne opakowanie od zabawki z Kinder Jajka,pożyczyłam od synka ;-)
Dzielimy jajko na pół,i wykorzystujemy,mniejszą część.
Na około każdego ciasteczka robimy nacięcia-do połowy,rantem jajka,gotowe ciacha układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,w każdym ciasteczku,na środku robimy małym palcem dziurkę.
Piec pierwsze 15 min.w temp.180 C i jeszcze 5 min.w temp.200 C.
Srodek wystudzonych ciasteczek uzupełniamy roztopioną czekoladą na parze,lub podgrzaną marmoladą ze szprycy.
Porady
Ciasteczka można nadziać wedle uznania i smaku,przechowywać w zamkniętej puszce.
Komentarze