Ciasteczka twarogowe "Gęsie łapki"

4.89 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

"Gęsie łapki" to kruche ciasteczka z ciasta z dodatkiem twarogu, które będą idealne do małe czarnej lub herbaty z cytryną. Nie są za słodkie, są mega chrupiące i delikatne, ciasto konsystencją nieco przypomina ciasto francuskie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Są bardzo tanie, łatwe i ekspresowe w wykonaniu Polecam zrobić z większej porcji, bo u mnie już po godzinie od zrobienia nie było polowy ciasteczek, a konsumujących tylko dwoje :)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    250 g twarogu półtłustego
    375 g mąki pszennej+ do podsypywania
    2 żółtka jajka
    kilka łyżek cukru do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.89 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki" 1. Masło posiekać w misce nożem, do tego pokruszyć drobno twaróg i przesiać mąkę, dodać żółtka jajka. Zagnieść ciasto, owinąc w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki" 2. Ciasto rozwałkować na 3 mm, a następnie wykrawać z niego kółka . Kółka z ciasta składać na pół i obtaczać w cukrze, a następnie złożyć ponownie na pół i znów obtoczyć w cukrze. Cukier idealnie przykleja się do ciasta, więc nie ma potrzeby niczym smarować ciasteczek.
  • Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki" 3. Tak przygotowane ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C przez 20 minut. Gotowe ciasteczka ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować