Polędwiczka wieprzowa z potrawce z młodymi warzywami i czerwonym winem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej z dodatkiem świeżych, sezonowych młodych warzyw i czerwonego wina to wspaniały, wiosenno-letni obiad.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -80 dag polędwiczki wieprzowej
    -2 pęczki młodej włoszczyzny
    -2 ząbki czosnku
    -4 młode cebule
    -6 pomidorów malinowych
    -3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
    -1 szklanka wody
    -1 łyżka skrobii ziemniaczanej+odrobina zimnej wody
    -oliwa z oliwek do smażenia
    -sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa z potrawce z młodymi warzywami i czerwonym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w paski, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, odkładamy na 10 minut. Po tym czasie obsmażamy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając na rozgrzanej oliwie.
  • 2 2. Do obsmażonej polędwiczki dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, obrany, pokrojony na plasterki młody seler, pokrojoną w plastry młodą marchew, pietruszkę i por (bez natek). Smażymy kolejne 5 minut.
  • 3 3. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, czosnek, wlewamy wodę i wino, mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez pół godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagęszczamy skrobią wymieszaną z wodą (wlewając ją powoli, ciągle mieszając do garnka). Chwilę przed końcem gotowania siekamy natkę pietruszki z włoszczyzny i wrzucamy do potrawki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. Smacznego!

Porady

Oczywiście danie można przygotować też zimą, warzywa dostępne są przez cały rok, jednak z młodymi warzywami jest najsmaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować