Wieprzowe pulpeciki w czerwonym sosie z papryką, pieczarkami i czarną fasolą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Danie jednogarnkowe, mięsne w sosie pomidorowo paprykowym z dodatkiem pieczarek i sycącej czarnej, konserwowej fasolki. Podane z ciemnym pieczywem jest smacznym, sycącym daniem, typowo jesiennym. Bo są pomidory, papryka,fasolka, cebula oraz mięso.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    60 dag mięsa mielonego z szynki
    1 bułka kajzerka
    1 duże jajko
    Sól, pieprz do smaku
    Mleko do namoczenia bułki
    2 łyżki mąki
    4 łyżki oleju
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    20 dag pieczarek
    1 duża czerwona papryka
    1 puszka czarnej fasoli
    1 średnia cebula
    1 l wywaru warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieprzowe pulpeciki w czerwonym sosie z papryką, pieczarkami i czarną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, następnie dobrze odcisnąć. Mięso, bułkę, jajko, sól, pieprz do smaku przełożyć do miski. Całość dobrze wymieszać, uformować małe pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć delikatnie na oleju. Wywar zagotować, przełożyć pulpeciki, gotować około 15 minut. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, dodać do pulpecików.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. 2 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić cebulę i pieczarki, podsmażyć, dodać do pulpecików. Wlać przecier pomidorowy, całość gotować na małym ogniu około 15 minut. Potem dodać osączoną fasolkę, wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, gotować około 5 minut. Gorące pulpeciki podawać wraz z sosem z ciemnym pieczywem.

Porady

1.do dania można dodać paprykę kolorową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować