Niby szare, niby takie bylejakie... ale te kluseczki mają wyśmienity smak i - podane z kapustą oraz polane odrobinę tłuszczykiem - zaspokoją nawet najbardziej wymagające wielkopolskie podniebienie! :)
Wielkopolskie szare kluski - niepozorne, ale smaczne! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcedzić z nich część wody.
2.Dodać mąkę, sól i jajko, wyrobić ciasto.
3.Zagotować około 3 litrów wody. Gdy zacznie wrzeć, kłaść na nią łyżką kluski. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut. Następnie zalewamy zimną wodą i odcedzić.
4.Kapustę poszatkować. Zagotować w około 1-2 litrach wody. Tłuszcz z cebulką zrumienić. Dodać do ugotowanej i odcedzonej kapusty, posolić, popieprzyć (za przeproszeniem, rzecz jasna!), podsmażyć przez kilka minut.
5.Kluski podawać razem z podsmażoną kapustą. Smacznego! :)
Komentarze