Wielkopolskie szare kluski - niepozorne, ale smaczne!

4.5 (157 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Niby szare, niby takie bylejakie... ale te kluseczki mają wyśmienity smak i - podane z kapustą oraz polane odrobinę tłuszczykiem - zaspokoją nawet najbardziej wymagające wielkopolskie podniebienie! :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - jajo: 1 sztuka
    - mąka tortowa: 3 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - kapusta: 1 sztuka
    - margaryna: 12.5 dekagrama
    - cebula (mała): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Wielkopolskie szare kluski - niepozorne, ale smaczne! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcedzić z nich część wody.
  • 2. Dodać mąkę, sól i jajko, wyrobić ciasto.
  • Szare kluski 3. Zagotować około 3 litrów wody. Gdy zacznie wrzeć, kłaść na nią łyżką kluski. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut. Następnie zalewamy zimną wodą i odcedzić.
  • Kapusta - idealny dodatek do szarych klusek 4. Kapustę poszatkować. Zagotować w około 1-2 litrach wody. Tłuszcz z cebulką zrumienić. Dodać do ugotowanej i odcedzonej kapusty, posolić, popieprzyć (za przeproszeniem, rzecz jasna!), podsmażyć przez kilka minut.
  • 5. Kluski podawać razem z podsmażoną kapustą. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować