Szare kluski

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Szare kluski to smak dzieciństwa. W ten sposób robiła je moja babcia i moja mama.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    sól
    20 dkg boczku wędzonego
    1 cebula
    łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Szare kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę i sól, wymieszać. W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Masę kłaść na pokrywkę i łyżką wrzucać do wody małe kawałki ciasta, łyżkę maczać w wodzie. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. ( tak robiła moja mama). Boczek przesmażyć z cebulką na smalcu, wrzucić kluski, wymieszać, chwilę podgrzewać. Zjadać z kapustą zasmażaną i twarogiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować