Wielkopolskie szare kluchy z okrasą

4.45 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą.

Składniki:

  • 3 kg mączystych ziemniaków
    około 1/2 szklanki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2-3 jajka
    sól

    500g wędzonego boczku
    2 białe cebule

    1kg kiszonej kapusty
    ziele angielskie
    liść laurowy
    łyżka masła klarowanego
    biała cebula
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku do miski lub pozostawić na sicie z małymi oczkami do odsączenia. Sok, który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki.
    Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia.
    Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule.
    W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut.
    Kluski serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty kiszonej.

Porady

Ziemniaki można "zetrzeć" w sokowirówce. Ułatwi nam to etap tarcia i jednocześnie odsączy dużą cześć wody z ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować