Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą. Dla odmiany nie dodałam do zupy białej kiełbasy tylko klopsiki wieprzowe.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na barszcz biały:
    2 litry bulionu warzywnego
    1/2 litra zakwasu pszennego lub pszenno-żytniego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 płaska łyżka chrzanu (ze słoiczka) lub więcej jak lubicie
    4 łyżki (lub więcej jak lubicie) kwaśnej śmietany do zup (18% tłuszczu)
    sól, pieprz ziołowy, mielona kolendra, tymianek - dodać do smaku, tyle aby zupa dobrze smakowała

    Składniki na klopsiki z białej kiełbasy:
    1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
    3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 płaska łyżeczka soli
    1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
    1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    5 łyżek zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały

Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie barszczu białego:
    Zagotować bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą (obraną i przekrojoną na pół).
    Do gorącego bulionu wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając co jakiś czas, aby z mąki z zakwasu nie utworzyły się na dnie garnka ,,kluski".
    Do miseczki wlać łyżkę wazową zupy i dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu.
    Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku.
    Przygotowanie klopsików:
    Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut.
    Następnie zmoczyć dłonie wodą i z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane ziemniaki lub jajko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować