Barszcz biały wielkanocny

4.5 (174 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest mniej kwaśny i bardziej aromatyczny od żurku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zakwas na barszcz biały (zakwas na barszcz biały w butelce): 500 mililitrów
    - kiełbasa biała surowa: 4 sztuki
    - boczek wędzony: 40 dekagramów
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - majeranek suszony: 2 łyżeczki
    - czosnek: 2 ząbki
    - ziele angielskie i liść laurowy: 2 sztuki
    - śmietana 30%: 0.5 szklanki
    - jaja na twardo: 4 sztuki
    - sól,pieprz,vegeta: 1 szczypta
    - chrzan (chrzan tarty w słoiku): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas

Barszcz biały wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugtować wywar z boczku wędzonego w 2 l wody dodać,dodać umyte warzywa.i przyprawy.
  • 2. Po 15 minutach wlać zakwas na barszcz biały,wrzucić ząbki czosnku i doprawić solą,pieprzem, vegetą do smaku.
  • 3. Zabielić wszystko śmietaną dołożyc 1 łyżkę chrzanu ze słoika i majeranek.
  • 4. Białą kiełbasę ugotować osobno w garnku,ugotowane jaja pokroić na ćwiartki i
    dodać do białego barszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować