Gdy szparagi pojawiają się w sklepach, to znak, że nieodwracalnie przyszła do nas wiosna. Ich doskonałym sakiem możemy cieszyć się, aż do końca czerwca. W naszych domach goszczą one w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. Okazuje się, że jest to ta sama odmiana, różni je wyłącznie sposób uprawy. Szparagi zawierają witaminy C i E oraz wapń, fosfor, potas i kwas foliowy. Najlepiej przyrządzić je zaraz po zakupie, ale można je przechowywać również w lodówce – trzeba je tylko zawinąć w wilgotną ściereczkę. Oto szybki przepis na szparagi zapiekane w sosie.
Użytkownik Monika80
w dniu 29.04.2020 14:58 opublikował przepis:
Wieki temu pasternak był dosyć popularnym w Polsce warzywem. Jednak za sprawą królowej Bony, która w XVI wieku sprowadziła do Polski włoszczyznę, został zapomniany. Ludzie zaczęli stosować go głównie jako paszę dla zwierząt, przez co pasternak zaczął się źle kojarzyć. Obecnie warzywo to coraz częściej zaczyna na nowo gościć w naszej kuchni. Jeśli chodzi o jego wartości odżywcze to pasternak zawiera witaminę C oraz te z grupy B. Co ciekawe, należy on do niskokalorycznych warzyw – 100 gramów dostarcza naszemu organizmowi tylko 75 kalorii. Dlatego osoby będące na diecie powinny uwzględnić pasternak w swoim codziennym menu. Oto przepis na sałatkę z pasternakiem w roli głównej!
Użytkownik Monika80
w dniu 02.04.2020 12:50 opublikował przepis:
Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu.
Użytkownik Monika80
w dniu 27.02.2020 20:47 opublikował przepis: