Wielkanocne, kruche mini tarty z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieramy miękkie masło z cukrem aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie dodajemy jajko oraz żółtka oraz stopniowo dosypujemy przesianą mąkę.
Przekładamy ciasto na stolnicę i lekko wyrabiamy aż połączą się wszystkie składniki (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki), następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Następnie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra i wykładamy nim formy na mini tarty.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu i pieczemy na środkowej półce przez 25 - 30 minut. Co jakiś czas sprawdzamy, bo wiadomo - co piekarnik to inna historia. ;)
Upieczone na złoto tarty odstawiamy do ostygnięcia. Następnie nakładamy lemon curd, dekorujemy czekoladowymi jajeczkami i podajemy do rodzinnej, wielkanocnej kawy lub herbaty. ;)
Komentarze