Wielkanocne, kruche mini tarty z lemon curd

0 (0 ocen)

  • 45 min

Słodkie, orzeźwiające, po prostu pyszne. ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto (osiem tart):

    300 g przesianej mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    2 żółtka
    200 g masła
    pół szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:

    słoiczek lemon curd (http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2014/04/Domowy-lemon-curd-z-limonka.html)
    24 czekoladowe jajeczka
    arkusz folii spożywczej
    arkusz papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Wielkanocne, kruche mini tarty z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie dodajemy jajko oraz żółtka oraz stopniowo dosypujemy przesianą mąkę.

    Przekładamy ciasto na stolnicę i lekko wyrabiamy aż połączą się wszystkie składniki (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki), następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny.

    Następnie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra i wykładamy nim formy na mini tarty.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu i pieczemy na środkowej półce przez 25 - 30 minut. Co jakiś czas sprawdzamy, bo wiadomo - co piekarnik to inna historia. ;)

    Upieczone na złoto tarty odstawiamy do ostygnięcia. Następnie nakładamy lemon curd, dekorujemy czekoladowymi jajeczkami i podajemy do rodzinnej, wielkanocnej kawy lub herbaty. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować