Idealne połączenie słodkiego sera i ciastek z kwaskową masą cytrynową. Całość zachwyca smakiem, a warte są upieczenia nie tylko od święta :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
masa serowa: 600 g sera na serniki 3-krotnie mielonego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
100 g masła
1 budyń śmietankowy
lemon curd: 2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
ponadto: ok.20 ciastek oreo
50 g płatków migdałowych
Mini serniczki z oreo i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodając cukier. Następnie wbić po jednym jajku i ubić na gładką, puszystą masę. Na końcu dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Na dno foremek silikonowych położyć ciastko i wyłożyć dużą łyżkę masy serowej (do 3/4 wysokości foremki). Serniczki piec ok.25 minut w 140 st. Studzić w zamkniętym piekarniku, następnie przełożyć do lodówki.
2.Lemon curd:cytryny wyszorować, sparzyć, skórkę zetrzeć. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (np. przy pomocy rózgi kuchennej), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać masło, sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać mieszając do zagotowania i zgęstnienia kremu.
3.Gęsty krem przełożyć na wierzch wystudzonych serniczków. Wyrównać, posypać płatkami migdałowymi i ponownie wstawić do lodówki na min.2-3 godz (a najlepiej na całą noc). Najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!
Porady
* jeśli krem jest za rzadki można dodać łyżkę proszku budyniowego
Komentarze