Wielkanocne ciastka z lemon curd

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, maślane ciasteczka z cytrynowym nadzieniem.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    2 jaja,
    80 dkg mąki,
    40 dkg masła,
    10 dkg cukru pudru,
    szczypta soli
    Krem lemon curd:
    2 jaja,
    2 cytryny,
    2 żółtka,
    160 g cukru,
    80 g masła,

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Wielkanocne ciastka z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spozywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy ciasto foremką w kształcie jajka. W połowie wykrojonych ciastek robimy dziurkę za pomocą mniejszej foremki np w kształcie kurczaka, kaczuszki, koła. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy do lekkiego zrumienienia- ok 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Krem lemon curd:
    Cytryny wyszorować, wyparzyć, zetrzeć skórkę.
    W garnuszku roztrzepać jaja, żółtka i cukier do połączenia się składników. Podgrzewac na małym palniku, dodać masło i sok wyciśnięty z cytryn. Mieszać rózgą do zagotowania i zgestnienia kremu. Jeśli pojawią się grudki-przetrzeć przez sitko. Krem przelać do słoiczka, zamknąć. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
  • 3. Wystudzone ciastka smarujemy kremem i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciastka możemy przesmarować ulubioną marmoladą, jednak żółty krem idealnie pasuje do kolorów Wielkanocy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować