Wielkanocne ciastka z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spozywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy ciasto foremką w kształcie jajka. W połowie wykrojonych ciastek robimy dziurkę za pomocą mniejszej foremki np w kształcie kurczaka, kaczuszki, koła. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy do lekkiego zrumienienia- ok 15 minut w 180 stopniach.
2.Krem lemon curd:
Cytryny wyszorować, wyparzyć, zetrzeć skórkę.
W garnuszku roztrzepać jaja, żółtka i cukier do połączenia się składników. Podgrzewac na małym palniku, dodać masło i sok wyciśnięty z cytryn. Mieszać rózgą do zagotowania i zgestnienia kremu. Jeśli pojawią się grudki-przetrzeć przez sitko. Krem przelać do słoiczka, zamknąć. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
3.Wystudzone ciastka smarujemy kremem i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Ciastka możemy przesmarować ulubioną marmoladą, jednak żółty krem idealnie pasuje do kolorów Wielkanocy.
Komentarze