Kruche babeczki z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki i cukier przesiać i posiekać z masłem.
Dodać żółtko i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki.
2.Zimne ciasto rozwałkować lekko posypując mąką , za pomocą szklanki wykrawać krążek, wylepiać foremkę ciastem, wypełnić lemon curd, przykryć drugim krążkiem ciasta .
Piec w 190 stopniach 15 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.
3.Lemon curd :
W garnuszku roztrzepać 2 jajka z 2 żółtkami i cukrem 3/4 szklanki.
Wstawić na palnik i podgrzewać bardzo powoli cały czas mieszając ,po około 5 minutach dodać 2 łyżki masła i sok z 2 cytryn.
Gotować do momentu aż krem zrobi się gęsty.
Komentarze