Ciasteczka wielkanocne z lemon curd

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, cytrynowe ciasteczka będą pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasteczka:

    200 g zimnego masła

    200 g mąki pszennej

    100 g mąki krupczatki

    70 g cukru pudru

    jajko

    1-2 łyżki zimnej wody

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    szczypta soli


    Lemon curd:

    sok i skórka starta z 2 cytryn

    2 jajka

    50 g cukru pudru

    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka wielkanocne z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka: obie mąki, cukier puder i sól wymieszać a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać zimne jajko, ekstrakt waniliowy i odrobinę wody. zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godzinę. Ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm, wyciąć ciasteczka w kształcie jajek. W połowie ciasteczek wyciąć kurczaki i upiec w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.
    Lemon curd: Jajka rozbełtać z sokiem z cytryn, dodać pozostałe składniki i cały czas mieszając trzepaczką, podgrzewać nad kąpielą wodną aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i lekko przestudzić.
    Ciasteczka przekładać budyniem i posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie masz foremki w kształcie kurczaka wytnij kieliszkiem kółeczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować