Wielkanocne ciasteczka czyli jajka sadzone na słodko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche, szybkie w przygotowaniu słodkie ciasteczka imitujące jajka sadzone, z bitą śmietaną i orzeźwiającym musem marchewkowo – brzoskwiniowym z pewnością będą hitem oraz słodką ozdobą świątecznego, Wielkanocnego stołu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki zestaw B - podział składników na konkurs:
    Składniki podstawowe z zestawu:
    2 płaty ciasta francuskiego
    400ml śmietany 36%
    około 3 marchewki = 150ml soku z marchewki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    4 połówki brzoskwiń z puszki

    Składniki robocze:
    3 łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru
    1 jajko do posmarowania ciasteczek
    cukier do posypania ciastek
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocne ciasteczka czyli jajka sadzone na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocne ciasteczka czyli jajka sadzone na słodko 1. Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 6 części, następnie odrysować owalny kształt jajka sadzonego. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
  • Wielkanocne ciasteczka czyli jajka sadzone na słodko 3. Żółtko:
    Marchew umyć, wycisnąć sok za pomocą sokowirówki. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka, dodać sok z marchewki i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci musu, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozlać do foremek kształtem przypominających żółtko i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie foremkę lekko zanurzyć w ciepłej wodzie i wyciągnąć żółtka.
  • 4. Owalne ciastka francuskie posmarować masą śmietanową i na środku ułożyć żółtka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Marchewka Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować