Kruche, szybkie w przygotowaniu słodkie ciasteczka imitujące jajka sadzone, z bitą śmietaną i orzeźwiającym musem marchewkowo – brzoskwiniowym z pewnością będą hitem oraz słodką ozdobą świątecznego, Wielkanocnego stołu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki zestaw B - podział składników na konkurs:
Składniki podstawowe z zestawu:
2 płaty ciasta francuskiego
400ml śmietany 36%
około 3 marchewki = 150ml soku z marchewki
Składnik podstawowy dodatkowy:
4 połówki brzoskwiń z puszki
Składniki robocze:
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru
1 jajko do posmarowania ciasteczek
cukier do posypania ciastek
olej do wysmarowania formy
Wielkanocne ciasteczka czyli jajka sadzone na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 6 części, następnie odrysować owalny kształt jajka sadzonego. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
2.Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
3.Żółtko:
Marchew umyć, wycisnąć sok za pomocą sokowirówki. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka, dodać sok z marchewki i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci musu, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozlać do foremek kształtem przypominających żółtko i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie foremkę lekko zanurzyć w ciepłej wodzie i wyciągnąć żółtka.
4.Owalne ciastka francuskie posmarować masą śmietanową i na środku ułożyć żółtka.
Komentarze