Gdy przygotowałam to ciasto każdemu skojarzyło się z jajkiem sadzonym,taki miałam właśnie zamiar,zaskoczyć tak prostym ciastem.Możemy je przygotować na świąteczny stół.Ciasto jest proste i łatwe w przygotowaniu,a do tego pyszne.
1 godz. 10 min
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
10 dag białej czekolady
ewentualnie cukier puder do smaku
Ciasto wielkanocne "jajko sadzone'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia,następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.
Upieczony biszkopt studzimy.
2.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie lekko studzimy.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie ubijamy (jeżeli chcemy możemy dodać cukru do smaku,to zależy jak słodką chcemy śmietanę ).
Ubitą śmietanę wykładamy równomiernie na biszkopcie.
3.Brzoskwinie osączamy dokładnie z zalewy i układamy w równych rzędach na bitej śmietanie,lekko je wciskając.Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.Po tym czasie kroimy w kwadraty,tak,żeby w każdym kwadracie znalazła się połówka brzoskwini.
Komentarze