Wielkanocne bułeczki śniadaniowe - zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn: Kruszymy drożdże i rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 5 min.
2.Wsypujemy wszystkie składniki do misy robota, dodajemy jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy hakiem ok 10 min. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 40 minut.
3.Odrywamy z ciasta niewielkie kuleczki, formujemy w dłoniach na gładko, układamy na papierze do pieczenia w dosyć wielkich odstępach. Z małych kawałków ciasta robimy uszka i noski, przyklejamy na odrobinie białka. Wykałaczką nakłuwamy oczka.
4.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st i pieczemy ok 15 min. Studzimy. Smacznego!
Porady
Bułeczki świetnie smakują jeszcze ciepłe ze świeżym masełkiem, odrobiną soli i szklanką mleka.
Komentarze