Wielkanocne bułeczki śniadaniowe - zajączki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Buzia sama się śmieje do tych bułeczek, każdy z pewnością skusi się na takiego chrupiącego zajączka.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
    20 g świeżych drożdży
    190 ml mleka
    1 jajo
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    białko do przyklejania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Wielkanocne bułeczki śniadaniowe - zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn: Kruszymy drożdże i rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 5 min.
  • 2. Wsypujemy wszystkie składniki do misy robota, dodajemy jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy hakiem ok 10 min. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 40 minut.
  • 3. Odrywamy z ciasta niewielkie kuleczki, formujemy w dłoniach na gładko, układamy na papierze do pieczenia w dosyć wielkich odstępach. Z małych kawałków ciasta robimy uszka i noski, przyklejamy na odrobinie białka. Wykałaczką nakłuwamy oczka.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st i pieczemy ok 15 min. Studzimy. Smacznego!

Porady

Bułeczki świetnie smakują jeszcze ciepłe ze świeżym masełkiem, odrobiną soli i szklanką mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować