Węgierkowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • Średni

Na takiego rogala skusi się nawet ten co żyje na diecie.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 1 kilogram
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - olej: 12 łyżek
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 10 dekagramów
    DODATKOWO::
    - śliwki węgierki: 0.5 kilograma
    - miód: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Węgierkowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do podrośnięcie. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej sól oraz cukier i wymieszać na sucho, następnie dodać olej, żółtka jajek oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ciasto jak na drożdżowe jest troszkę twarde,ale takie ma być)
  • węgierkowe rogaliki 2. Stolnicę delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej wyrośnięte ciasto, placek ma być około 1 cm grubości, następnie pociąć na prostokąty 10cm na 20cm, dłuższy bok prostokątów ponacinać w paski do połowy wysokości.
  • węgierkowe rogaliki 3. Śliwki pociąć w grubszą kostkę i wymieszać z miodem, tak przygotowane śliwki ułożyć na całym dłuższym boku prostokąta i od tego boku zacząć zwijanie formując kształt rogali. (w trakcie formowania rogali paseczki ciasta same się rozchylają ,ale jeśli by tego nie robiły to musimy im nadać odpowiedni kształt )
  • węgierkowe rogaliki 4. Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem i zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia.
    Pieczemy 25 min w temp 180st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować