Dlaczego ratunkowy? Jest pyszny i szybki w przygotowaniu co za tym idzie kiedy przychodzą goście a Ty nie chcesz na stole położyć zwykłych kupnych ciasteczek - lecisz do kuchni i w 15minut jest deser ;)
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Śmietanka 30% - 150ml
mleko 50ml -do jasnej masy
mleko 300ml - do ciemnej masy niespodzianki
1 czekoladowy budyń
śmietanka śnieżka w proszku
owoce sezonowe
1 paczka ciasteczek z kremem typu markizy - może być np. Oreo
Ratunkowy deser z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę, mleko (50ml) i śnieżkę umieść w wysokim naczyniu. Zmiksuj do dobrego połączenia
2.Z 300ml mleka odlej pół szklanki. Do szklanki wsyp budyń i rozmieszaj. Resztę mleka (z 300ml) zagotuj. Wsyp budyń i ugotuj.
3.Ubitą śmietankę kremówkę podziel na 2 części. Jedną część zmiksuj z przestudzonym budyniem.
4.Do szklanek lub słoiczków pokrusz ciasteczka markizy.
5.Na ciasteczka wyłóż po 2 łyżki białej masy tak aby przykrywała ścianki szklanek i troszkę dno.
Na to nałóż czekoladowa masę i przykryj znów jasną. podaj z ulubionymi owocami - jeśli akurat nie masz na stanie owoców możesz posypać pokruszonymi ciasteczkami po górze.
Komentarze