Wegańska pasta z białej fasoli i susoznych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nazywam ta pastę pastą kryzysową. Fasola w mojej szufladzie jest zawsze czy to w formie fasoli suszonej czy w puszcze. Kiedy lodówka świeci pustaki sięgam po puszkę fasoli, ulubione przyprawy, do tego cebula która, chyba ma każdy w domu i odrobina oleju. Proste prawda?

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
    1 czerwona cebula
    2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku
    3 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku*
    1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii lub suszonej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Hummus

Wegańska pasta z białej fasoli i susoznych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota, przypieczona i mięciutka.
  • 2. 2. W międzyczasie fasolę odcedzić (zostawić 1/4 szklanki wody po gotowaniu fasoli), i zmiksować przy pomocy blendera razem z koncentratem pomidorowym, papryką, bazylią, suszonymi pomidorami (jeśli używasz tych w zalewie pokrój je wcześniej w kostkę).
  • 3. 3. Dodać przesmażoną cebulkę i można ponownie zblendować, ale nie jest to konieczne - ja wole taką pastę z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami skarmelizowanej cebulki.
  • 4. Dlaczego ten przepis jest taki super? Jest prosty, a ja kocham takie przepisy

Porady

Jeśli nie masz suszonych pomidorów możesz dodać więcej cebulki, podsmażone jabłko i majeranek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować