Ciasto Czekoladowy Tygrysek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 6 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

bardzo efektowne - mocno czekoladowe, zawsze pękające po górze - stąd tygrysek. Kiedy chcesz mieć ciasto a 'la sufflet - wyciągnij z piekarnika 10 minut wcześniej.

  • 1 godz. 6 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 375 g konfitury malinowej
    6 dużych jajek
    150 g drobnego cukru trzcinowego
    200 g zmielonych migdałów
    60 g gorzkiego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto czekoladowy tygrysek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.
    Żółtka wymieszać z konfiturą, kakao, migdałami, proszkiem do pieczenia i 1/2 cukru do dobrego połączenia składników.
  • 2. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy już prawie będą ubite dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier - jakbyście przygotowywali bezę.
  • 4. Kiedy piana jest ubita dodawać ją stopniowo do czekoladowej masy i mieszać łyżką lub silikonową szpatułką.
  • 5. Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm (ja użyłam 18cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mielonymi migdałami.
  • 6. Piec 45 minut. PO 45 minutach wyciągnąć i wystudzić. Podawać z cukrem pudrem, polewą czekoladową.

Porady

Kiedy nie chcesz tracić czasu an oddzielanie żółtek od białek i ubijanie białek wrzuć wszystkie składniki do miski i zmiksuj. Ciasto wyjdzie równie smaczne, lecz nie takie puchate. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować