Wegańskie babeczki kakaowe

4.99 (167 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To przepis na najprostsze wegańskie słodkie babeczki. Są pyszne i zasmakują każdemu. Można przygotować je na mące pełnoziarnistej – ja tak zrobiłam, bo chciałam mieć zdrową przekąskę. Ale zwykła mąka też się nada.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 szklanka wody
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżki ulubionego dżemu – u mnie z czarnej porzeczki
    garść ulubionych bakalii - orzechów, suszonych owoców czy nasion goji
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Wegańskie babeczki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy wodę, olej, dżem oraz nasze ulubione dodatki. Mieszamy łyżką tak, aby składniki się połączyły.
    Papilotki papierowe napełniamy do wysokości 3/4 ciastem i układamy w blaszce do pieczenia muffinek. Babeczki można dodatkowo posypać bakaliami.
    Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut – do suchego patyczka. I to by było na tyle.
    Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika, umieszczamy na kratce kuchennej. Po 5 minutach można wyjąć je z formy i pozostawić do zupełnego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować