Babeczki kakaowe

3.54 (70 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne. Z przepisy wychodzi 18-20 babeczek.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki oleju
    O,5 szklanki mleka
    3 jajka
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Szczypta soli

    Polewa
    2 łyżki masła
    1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

3.54 (70 ocen)

Babeczki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać z olejem i mlekiem. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i kakao dobrze wymieszać i połączyć z płynnymi składnikami (łyżką, nie potrzeba miksera).
    Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffinki do 3/4 jej wysokości. Pieczemy ok 13-15 min w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
    Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Po upieczeniu wierzch każdej babeczki oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować