Wegański tort dyniowo-marchewkowy

4.49 (202 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jak zwykle bez żadnego przepisu, ani nawet konkretnej wizji tego, co miałoby z tego wyjść, wrzuciłam do miski to, co miałam pod ręką i powstał mój kolejny hit tej jesieni! Zapraszam na pachnący cynamonem i imbirem tort marchewkowo-dyniowy. Delikatny smak ciasta wspaniale komponuje się z kokosową "bitą śmietaną" i chrupiącym cytrynowym lukrem

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Około 300 gramów dyni
    2 małe marchewki
    1 szklanka mąki orkiszowej (albo innej podobnej)
    Pół szklanki ksylitolu/cukru
    Pół szklanki oleju (np. kokosowy albo rzepakowy)
    Pół szklanki mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
    Pół szklanki migdałów
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 cm świeżego korzenia imbiru
    2 łyżki siemienia lnianego zalanego wcześniej wrzątkiem
    Puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego
    Sok z połowy cytryny
    5-6 łyżek cukru pudru
    Płatki migdałowe i orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Wegański tort dyniowo-marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i marchewki obieramy, kroimy na małe kawałki i rozdrabniamy w malakserze, albo ścieramy na tarce. W misce mieszamy mąkę, ksylitol, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy powstałe marchewkowo-dyniowe pure, olej i mleko roślinne, starty na tarce imbir oraz posiekane migdały. Masę przekładamy do małej tortownicy, pieczemy 40 minut w 180 stopniach i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

    Do wykonania masy kokosowej potrzebujemy gęstej części mleczka kokosowego, 2 łyżek soku z cytryny i 1 łyżki cukru pudru. Kokosową "śmietankę" przekładamy do wysokiego pojemnika i ubijamy, aż zrobi się puszyste, a następnie dodajemy sok z cytryny i cukier puder i delikatnie mieszamy*

    Ciasto przekrajamy, smarujemy masą kokosową i odstawiamy do lodówki, żeby stężało.

    Zrobienie lukru zajmuje dosłownie chwilę - wystarczy cukier puder (około 5 łyżek), 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka wrzątku. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie mieszamy. Ja dodałam jeszcze szczyptę kurkumy, żeby zabarwić lukier na pomarańczowo. Ten krok można pominąć, albo użyć w tym celu barwnika spożywczego.

    Cisto udekorowałam prażonymi płatkami migdałów i orzeszkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować