Tort marchewkowy z domowym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo - na małych obrotach - na zmianę dodajemy raz przesianą mąkę, raz olej. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy.
Pieczemy w 170 stopniach ok 50-60 min.
Mascarpone ze śmietaną i pudrem ubijamy na puszystych gęsty krem.
Cukier wsypujemy na patelnię, podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Gdy cukier się całkiem rozpuści, zrobi się brązowy płyn. Dolewamy odrobinę wody, uwaga będzie pryskać! Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będą grudki - to je wyciągamy!
Następnie dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło. Mieszamy.
Studzimy.
Ciasto kroimy na 3 blaty.
Układamy warstwy następująco
Ciasto - krem - karmel - ciasto itd
Górę posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy karmelem i posypujemy snickersami.
Komentarze