Dyniowo marchewkowy krupniczek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i ziemniaki obieramy i myjemy. Dynie obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki a ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa oraz pieczarki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw. Następnie dorzucamy pokrojonego pora, utartego selera, posiekany czosnek, doprawiamy cząbrem i wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem aż kasza nieco zmięknie. Następnie jeszcze sprawdzamy czy nie potrzeba doprawić i zestawiamy z ognia. Na sam koniec dodaję posiekanego koperku oraz lubczyku. Całą zupę odstawiam na 10-15 min by kasza doszła.
Komentarze