Dyniowo marchewkowy krupniczek z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pomysł na pyszną, zdrową i rozgrzewającą zupę. Zachwyca swym smakiem jak i przyjemną pomarańczową barwą.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    2 średnie marchewki
    3-4 średnie ziemniaki
    1/2 pora
    garść utartego selera korzeniowego
    400 g dyni
    5-6 pieczarek
    3-4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej mazurskiej
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    duża szczypta cząbru
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    posiekana natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Dyniowo marchewkowy krupniczek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i ziemniaki obieramy i myjemy. Dynie obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki a ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa oraz pieczarki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw. Następnie dorzucamy pokrojonego pora, utartego selera, posiekany czosnek, doprawiamy cząbrem i wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem aż kasza nieco zmięknie. Następnie jeszcze sprawdzamy czy nie potrzeba doprawić i zestawiamy z ognia. Na sam koniec dodaję posiekanego koperku oraz lubczyku. Całą zupę odstawiam na 10-15 min by kasza doszła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować