Tort marchewkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Tort trochę inny niż ten tradycyjny, nie tylko w smaku ale i także dekoracji, Każdy kawałek tortu jest osobno dekorowany, wymaga więcej pracy ale efekt jest wart poświęconego czasu. Podając taki tort z pewnością wszystkich zachwycimy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe:
    -1 szkl. mąki
    -po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
    -1/2 szkl. cukru
    -1/4 szkl. oleju
    -3 jajka
    -1 i 1/2 szkl. startej marchwi
    -szczypta soli

    Sernik marchewkowy
    -25 dag mielonego sera
    -1/4 kostki margaryny
    -2 jajka
    -1/2 op. budyniu jasnego
    -1/2 szkl. cukru
    -1/2 szkl. startej marchwi
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Galaretka marchewkowa:
    -25 dag marchwi
    -1 galaretka pomarańczowa
    -1 budyń śmietankowy
    -7-8 łyzek cukru

    Masa marchewkowa:
    -15 dag serka homogenizowanego waniliowego
    -1/2 szkl. soku marchewkowego (typu kubuś)
    -1 śnieżka w proszku
    -2 płaskie łyżeczki żelatyny+1/4 szkl. wody gorącej
    -6 łyzek cukru

    Masa maślana:
    -1 kostka masła
    -3/4 szkl. cukru pudru

    Masa cukrowa:
    -70 dag cukru pudru
    -10 dag glukozy
    -4 łyżeczki żelatyny
    -65 ml wody
    -barwniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Serniki Torty Desery Galaretki

Tort marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Ciasto marchewkowe:białka ubić ze szczypt so z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka i cienkim strumieniem dolewać olej cały czas
    miksując, dodać marchew. Na końcu mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą,dokładnie wymieszać.
    Ciasto przelać na tortownicę (śr.21cm),piec ok.40 min w temp.170stopni. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
  • 2. Sernik marchewkowy: margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając,
    później ser,budyń i proszek do pieczenia, na końcu dodać marchew. Pianę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę
    serową. Ser wylać na tortownicę (śr.21cm) piec 40 min w temp.170 stopni,ostudzić.
  • galaretka marchewkowa 3. Galaretka marchewkowa: marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki,zalać 1/2 szkl. wody wsypać cukier i gotować do
    miękkości. Pozostałą wodę z gotowanej marchewki zlać do szklanki ,uzupełnić do 1/2 szkl.
    Miękką marchew rozgnieść widelcem, wlać wodę zagotować wsypać galaretkę i wymieszać. Budyń rozpuścić w 1/2 szkl.
    wody i wlać do marchwi gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
  • 4. Masa marchewkowa:żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,ostudzić. Sok ubić ze śnieżką i cukrem ,dodać serek
    na końcu żelatynę dokładnie połączyć składniki. Odstawić do lodówki do stężenia.
  • przełożenie ciast 5. Przełożenie tortu:na pierwszy blat ciasta wyłożyć galaretkę ,sernik, masę marchewkową i drugi blat ciasta .
    Tort schłodzić w lodówce.
  • 6. Masa maślana: masło ucieramy na puch ,ucierająć powoli dosypuje cukier puder ,ucieramy.
  • rozsmarowanie masy maślanej 7. Tort kroimy na kawałki , każdy smarujemy masą maślaną,ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • masa cukrowa 8. .Masa cukrowa: żelatynę łączymy z glukozą i wodą, odstawiamy na 20min. po tym czasie glukoze podgrzewamy do rozpuszczenia i przestudzamy. Płyn łączymy z cukrem pudrem pudrem,dodajemy stopniowo, wyrabiamy,tak aby masa była zwarta i się nie kleiła przestajemy dodawać cukier puder. Masę zabarwiamy wg. potrzeb.
  • 9. Każdy kawałek tortu obkładamy masą cukrową i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Masa Masa maślana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować