Wegański jaglanecznik

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowsze zamienniki a smak równie pyszny jak w tradycyjnych ciastach domowych!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *10 daktyli
    *pół szklanki płatków owsianych
    *torebka kaszy jaglanej
    *puszka mleczka kokosowego
    *2 łyżki oleju kokosowego
    *4 łyżki kakao
    *4 łyżki ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wegański jaglanecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez minimum 30 minut (najlepiej zostawić na noc zalane wodą do wysokości daktyli). Po tym czasie blendujemy je z płątkami owsianymi, aby otrzymać konsystencję pasty. Wykładamy na spód foremki (tutaj 15x15cm). Kaszę wysypujemy z torebki i gotujemy w szklance wody (dodajemy pół szklanki wody z mleczka kokosowego, jeśli taką mamy). Mleczko powinno stać całą noc w lodówce. Stałą część mleczka ubijamy mikserem z 2 łyżkami ksylitolu i dodajemy do ostudzonej kaszy z gotowania (gotujemy 15-20min, aż wsiąkną płyny). Na datylowy spód wykładamy kaszę kokosową i na wierzchu kładziemy polewę (podgrzany olej, kakao i ksylitol). Całość do lodówki na minimum pół godziny.

Porady

Nie ma idealnej ilości poszczególnych składników. Należy kontrolować konsystencję i ewentualnie dolewać wody/wody kokosowej lub dać mniej mleczka do kaszy. Można udekorować orzechami i wiórkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować