Wątróbka przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna i aromatyczna, owoce dodają jej fajny lekko słodki smak. Gruszka z jabłkiem i żurawiną idealnie się łączy z delikatnym smakiem wątróbki.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 gram wątróbki indyczej
2 duże cebule
1 jabłko
1 gruszka
50 gram suszonej żurawiny
Sól
Olej do smażenia
Mąka do obtoczenia
Wątróbka z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w krążki, na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, przekładamy cebulę i smażmy na małym ogniu. Gruszkę i jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki, dodajemy do cebuli i razem smażmy do momentu aż owoce będą miękkie. Wątróbkę obtaczamy w mące, na osobnej patelni rozgrzewamy olej o obsmażamy wątróbkę na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do cebuli. Wsypujemy suszoną żurawinę, lekko solimy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut żeby się smaki połączyły ze sobą.
Komentarze