Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g gęsiej wątróbki
    150 g smalcu gęsiego
    150 g bułki tartej
    3 łyżki mąki
    2 jajka
    2 jabłka
    2 łyżki brązowego cukru
    100 ml cydru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze 1. Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie tak, aby plastry miały jak największą powierzchnię.

    Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i panierowałem w tartej bułce.

    Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple.

    Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka pokrojone w ósemki ( w skorce ). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem. Podlałem cydrem. Odparowałem.

    Podałem ze świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Wątróbka drobiowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować