Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie

4.49 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Trochę inne wydanie wątróbki niż tradycyjne.
Polecam, to jest bardzo smaczne!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 kg wątróbki drobiowej
    * 20 dkg pieczarek
    * 1 duża cebula
    * 1/2 szklanki śmietanki 30%
    * 2-3 liście laurowe
    * 6 ziarenek ziela angielskiego
    * sól, pieprz czarny i ziołowy
    * mleko do moczenia wątróbki ok. 0,5 l
    * 3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie 1. Wątróbkę oczyściłam ze zbędnych błonek, żółci. Opłukałam i namoczyłam na kilka godzin w mleku.

    Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Przemieszałam i dodałam pokrojone pieczarki. Wszystko chwilkę smażyłam.

    Odsunęłam na patelni cebulę i pieczarki i w to miejsce wyłożyłam odsączoną z mleka wątróbkę. Dorzuciłam ziele i liść laurowy. Przesmażyłam z każdej strony wątróbkę i wymieszałam z wcześniej odsuniętą na patelni cebulą i pieczarkami.

    Chwilę jeszcze wszystko smażyłam do momentu aż wątróbka napuchła i nie wyciekała z niej krew.

    Dolałam śmietankę i krótko podgrzałam całość. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
    Odstawiłam na kilka minut, by całość naszła smakiem.

    Bardzo smaczne i delikatne wydanie wątróbki.

Porady

* z 1 kg wątróbki po oczyszczeniu odchodzi ok. 10 dkg zbędnych części * przyprawić ulubionymi ziołami wedle smaku * jeśli wątróbka początkowo będzie przywierać do patelni dołożyć łyżkę masła * w mleku moczyłam wątróbkę 2 godziny, można dłużej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować