Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym

4.95 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Witam was serdecznie w niedzielę jak to u Polaków zazwyczaj rosół i schabowy, a ja jak zwykle inaczej niż inni. W domu zachcieli wątroby a że wszyscy uwielbiamy to ją przygotowałam w sosie własnym i rodzinka była zachwycona obiad zniknął w mgnieniu oka. Może i jestem inna niż wszyscy ale jak ja to mówię nie jestem wszyscy jestem sobą i tylko sobą i gotuję to na co mamy ochotę.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wątroby wieprzowej,

    1 łyżka suszonych warzyw,

    1 szklanka przegotowanej letniej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

    8 - 10 łyżek mąki pszennej,

    1 płaska łyżeczka soli,

    2 małe cebule 100 g,

    3 ziarenka ziela angielskiego,

    2 liście laurowe,

    olej do usmażenia wątroby.
Wystaw ocenę:

4.95 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować wątrobę, pokroić ją w paski tak po około dwa dwa i pół centymetra, najlepiej będzie o ile dacie radę powycinać żyłki. Następnie wątrobę umyć i położyć na durszlaku aby ociekła z wody. Jak już wątroba ociekła każdy kawałek brać do woreczka foliowego i ubić go młotkiem do kotletów, ułożyć na talerzu.
  • obiad 2. Jak mamy już przygotowaną całą wątrobę, w miseczce z przygotowaną mąką obtoczyć wątrobę z obu stron. Na patelni rozgrzać lekko olej, wlać go tyle aby zakrył dno patelni. Położyć wątrobę obtoczoną w mące i na małym ogniu smażyć z obu stron lekko ją przypalając.
  • obiad 3. Do garnka wlać szklankę letniej wody, ułożyć usmażoną wątrobę dodać warzywa suszone, ziela angielskie oraz liście laurowe. Następnie na tłuszczu po smażonej wątrobie usmażyć cebulę pokrojoną w piórka i również dodać do wątroby ( tłuszczu nie wlewać do wątroby ). Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając do czasu aż powstanie sos widoczny na zdjęciu. Wątrobę posolić na sam koniec wtedy nie będzie twarda.
  • obiad 4. Tak przygotowana wątrobę podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz grzybki które sama robiłam opieńki z cebulką w sosie pomidorowym. Obiad jest szybki w przygotowaniu a jeszcze szybciej znika. Sos wyszedł bardzo smaczny mało co go spróbowałam bo mi zjedli u mnie był tylko na wątrobie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować