Warzywny obiad

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i sycące danie bez dodatku mięsa. Tak przyrządzone warzywa można podawać jako samodzielne danie, ale znakomicie będą komponować się z ryżem czy ulubioną kaszą.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -200 g pieczarek
    -1 duża czerwona papryka (ok.300 g)
    -2 duże cebule
    -4 ząbki czosnku
    -1 marchewka (ok.150 g)
    -zielona część pora
    -1/4 bulwy selera
    -2 szklanki ugotowanej fasoli
    -4 duże pomidory malinowe
    -2 łyżki oleju rzepakowego
    -1 łyżka łagodnego keczupu
    -szczypta chili
    -majeranek lub dowolna mieszanka ziół
    -zielenina do posypania
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne

Warzywny obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę, paprykę i por w drobne paseczki, czosnek w cienkie plasterki, seler i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę usuwając zdrewniałe środki.
  • 2. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę i chwilę podsmażać mieszając, dodać marchewkę, seler i pora, podsmażać chwilę często mieszając, dodać pieczarki, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut.
  • 3. Następnie dodać pomidory, fasolę, majeranek lub inne zioła i dusić pod przykryciem 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać sól, pieprz, keczup i chili wg smaku. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną np. natką pietruszki. Danie nabiera lepszego smaku jeżeli je odstawimy pod przykryciem na ok. pół godziny.

Porady

Składniki tej potrawy można modyfikować według własnych upodobań i kulinarnych fantazji :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować