Lekki letni warzywny obiad

4.5 (193 ocen)

Polecam lekki obiad z kalafiorem, w sam raz na cieple dni, pychotka.

Składniki:

  • Na jedna osobe skladniki:
    trzy - cztery rozyczki kalafiora
    2 ogorki malosolne badz kiszone
    5 rzodkiewek
    pól malej cebulki
    1/3 papryki czerwonej
    kilka listkow natki zielonej pietruszki
    5 lisci zielonej sałaty
    pół lyzeczki oleju z pestek dyni
    8 jeżyn
    łyzka smietany
    pól łyzeczki cukru lub szczypta ksylitolu (cukier brzozowy)
    jajko
    3 łyzki bulki tartej
    1 łyzka masła klarowanego

Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lekki letni warzywny obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozyczki kalafiora myjemy i gotujemy 5 minut na parze.
  • 2. Ogorki kroimy w poltalarki, rzodkiewke na male kawalki, cebulke siekamy drobniutko, papryke kroimy w kostke, siekamy natke i wszystko razem mieszamy. Nie musimy dodawac soli ani pieprzu, bo ogorki malosolne badz kiszone nadaja surowce odpowiedniego smaku.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy łyzke masła, rozyczki kalafiora moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy delikatnie w bułce tartej, smazymy chwilke na masle.
  • 4. Na talerzu ukladamy przygotowane rozyczki kalafiora, dodajemy salatke warzywna, dajemy poszarpane liscie salaty - na ktore to dajemy wymieszana łyzke smietany z cukrem, polewamy olejem z pestek dyni i posypujemy jezynami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie na parze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować