Warzywa na parze w serowym beszamelu

1 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Brokuł, kalafior i por gotowane na parze i podane z serowym sosem beszamelowym. Są zarówno świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby, jak i samodzielnym daniem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 dużego
    Brokuł - 1szt
    Por - 1 szt
    Sos:
    Masło - 1 łyżka
    Mąka pszenna - 1duża łyżka
    Mleko - 1 szklanka (w temperaturze pokojowej)
    Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
    Sól i pieprz do smaku
    Ser Grana Padano tarty - 40g (może być inny twardy)
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Sos serowy Dodatki

Warzywa na parze w serowym beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa na parze w serowym beszamelu 1. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, a pora (białą część) kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest za długi dzielimy go na 2 lub 3 części.

    Warzywa gotujemy na parze. Potrzebują odpowiednio:
    brokuł - 7-10 minut
    kalafior - 5-10 minut
    por - ok 10 minut.
    Ja gotowałam je razem w szybkowarze 4 minuty i były już miękkie.

    Sos:
    Na patelni topimy masło. Dodajemy mąkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy partiami mleko. Mieszamy, aż mąka się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Kiedy sos zaczyna gęstnieć (po 5-7 minutach) dodajemy tarty ser, gałkę, sól i pieprz.

    Warzywa polewamy gorącym, gęstym sosem.

Porady

Ale lekko odchudzić danie, ser Grana Padano można zamienić na Mozzarellę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować